Batterijen

Wij plaatsen sinds 2014 batterijopslag voor vele verschillende toepassingen. 
Ook voor monitoring van je verbruik ben je bij ons aan het juiste adres.

Thuisbatterijen met de digitale teller

Sinds 1 maart 2021 is de werking van de (niet-terugdraaiende) digitale teller van start gegaan. Vanaf dan is het voor mensen met een zonnepaneleninstallatie belangrijk om bewust om te gaan met de opgewekte stroom, met als doel om de eigen consumptie van de zonnestroom te verhogen.

Een gemakkelijke manier om het eigen verbruik te verhogen is door het plaatsen van een thuisbatterij. Deze kan overdag de opgewekte stroom, die niet rechtstreeks in huis verbruikt wordt, opslaan. De opgeslagen stroom kan dan weer ’s avonds uit de batterij gehaald worden als er geen productie meer is van de zonnepanelen, maar wel consumptie door bijvoorbeeld de lichten in huis of een machine. Een gemiddeld gezin haalt zonder thuisbatterij en zonder hierop te letten een rechtstreeks eigen verbruik van 30% van de opgewekte zonnestroom en met een thuisbatterij is het mogelijk om dit te verhogen naar 70%. 

Sinds de introductie van het capaciteitstarief of piektarief, is het ook belangrijk geworden om geen hoge pieken aan verbruik uit het net te creëren. Elke maand wordt gekeken in welk kwartier je gemiddeld de hoogste wattage uit het net hebt genomen en hiervoor zal je gefactureerd worden. Hoe lager je piek, hoe lager je factuur dus. Met een batterij kunnen we hierop inspelen door steeds een deel van de capaciteit gevuld te houden voor als er toch pieken zouden ontstaan. De batterij levert dan alle stroom die nodig is boven het ingestelde maximum dat je van het net wilt nemen. Hierdoor blijft de piek en je factuur lager. 

Ook het dynamisch tarief is iets waar we de batterij voor kunnen aansturen. Bij een dynamisch contract, is je prijs variabel per uur. Deze prijzen worden 24 uur op voorhand bekend gemaakt en worden beïnvloed door energiebronnen als de wind en de zon, maar ook door momenten met veel of weinig verbruik in ons land. Door een slimme sturing te plaatsen, kunnen we de batterij aansturen dat deze op de juiste momenten oplaadt, stroom vasthoudt of juist stroom afgeeft aan de woning. Dit om gemiddeld een lagere afname- en hogere injectieprijs te verkrijgen. Hierdoor krijgen we een extra financieel voordeel dankzij de thuisbatterij en kunnen we ze ook in de wintermaanden nuttiger gaan gebruiken.

Veel mensen zijn geïnteresseerd in de prijs van een thuisbatterij, maar dit kan in ieder geval sterk verschillen. Een aantal belangrijke factoren zijn grootte van de batterij, complexiteit van de installatie en keuze van systeem. Om mensen een idee te geven van de prijs hanteren wij de vuistregel van €750 à €1000 per kilowattuur capaciteit van de batterij. Wij werken met zo kwalitatief mogelijk materiaal, wat de initiële investering groter maakt, maar op lange termijn waarschijnlijk de beste keuze zal zijn.

Voor meer info over de batterijen en/of prijzen kan je ons altijd contacteren via onze contactpagina.

 

Concrete voorbeeldinstallaties.

Klik op een van de onderstaande voorbeelden voor meer info.

BYD + SMA

Een thuisbatterij van BYD met een batterij-omvormer van SMA.

Huawei

Een thuisbatterij van Huawei met een hybride-omvormer van Huawei.

Pylontech + Solis

Een thuisbatterij van Pylontech met een batterij-omvormer van Solis.

Mogelijkheden met batterijen

We kunnen het gebruik opdelen in vier gebieden; backup, self-consumption, peak-shaving en offgrid.

Bij BACKUP worden de batterijen altijd vol gehouden om stroom te kunnen voorzien als er stroompannes of andere onregelmatigheden zijn in de stroomvoorziening. Dan werken de batterijen als een grote UPS voor bijvoorbeeld uw hele woning. Deze toepassing wordt vaak gekozen en kent geen terugverdientijd zoals zonnepanelen. Dit is een verzekering om niet zonder stroom te vallen. Je hoeft ook geen zonnepanelen te hebben voor deze toepassing. 

Bij gebruik van de batterijen om SELFCONSUMPTION van de zelf geproduceerde zonnestroom te verhogen is er wel een terugverdien-effect. Je hoeft de stroom niet aan lage prijs te verkopen, maar je kan hem opslaan om later zelf te gebruiken.
Zonder batterijen wordt gemiddeld 30% van de zonnestroom zelf direct verbruikt, met batterijen kunnen we gemakkelijk naar 70% direct eigenverbruik gaan van de zonnestroom.

De batterijen kunnen gebruikt worden voor PEAKSHAVING. Als er bijvoorbeeld maar 16A walstroom beschikbaar is kan je instellen om nooit meer dan 16A uit het net te nemen. Dit is van toepassing voor het huidige piektarief. Bij meer verbruik wordt energie uit de batterij toegevoegd aan uw woning. Op momenten dat er minder verbruik is dan bvb 16A zal de batterij terug worden bijgeladen.

We plaatsen ook regelmatig OFFGRID systemen. Dit is volledig onafhankelijke energievoorziening, meestal ook gekoppeld aan een stroomgenerator voor op de dagen dat er geen zon (of wind) is. Deze worden vooral ingezet als er geen netstroom beschikbaar is. OFFGRID stroom is vaak duurder dan de stroom die je bij uw elektriciteitsleverancier aankoopt. Het is vandaag niet financieel interessant om een woning die aan het net gekoppeld is af te koppelen en OFFGRID te gaan. Er zijn uitzonderingen, dan plaatsen we graag een OFFGRID systeem. 

Monitoring

Als liefhebbers van elektronica kunnen we het niet laten om monitoringsysteempjes te plaatsen. Deze geven uw veel info en vaak een nuttig inzicht in uw elektriciteitsgebruik.
We hebben ervaring met verschillende merken van monitoring zoals Smappee, SMA Home Manager, Solar Edge Control & Communication Gateway, Voltcraft, Wibeee, 2-wire, YouLess, FlexiO, …
De prijzen variëren van 150,00 euro tot 2000,00 euro excl BTW