In dit voorbeeld bespreken we een retrofit van een thuisbatterij op een zonnepaneleninstallatie met een SMA omvormer. Een retrofit wilt zeggen dat er in het verleden al een pv-installatie geplaatst werd, bestaande uit zonnepanelen en een omvormer voor de zonnepanelen. In dit voorbeeld liggen er 18 zonnepanelen van 300WP met een SMA SB4.0 omvormer (4000W).

De SMA SB4.0 omvormer is geen hybride omvormer en er kan dus geen batterij rechtstreeks aan gekoppeld worden. Dit wil zeggen dat er een aparte batterijomvormer nodig is om een batterij op de bestaande installatie aan te sluiten. Wij kozen hier voor een batterijomvormer van SMA type SBS5.0. Deze Sunny Boy Storage heeft een maximum ac vermogen van 5000W, wat wil zeggen dat de woning 5000W uit de batterij kan halen. Dit zorgt ervoor dat er bij een hoger verbruik geen extra stroom uit het net moet worden gehaald.

Voor de batterij werd geopteerd voor een van BYD type HVS10.2. Dit bedrijf heeft reeds een jarenlange ervaring in de batterijsector en is dan ook wereldleider op vlak van batterijproductie. De HVS10.2 batterij heeft een bruikbare capaciteit van 10,24 kWh en een DOD (depth of discharge of diepte van ontlading) van 100%, wat dus wil zeggen dat je 100% van de batterij kan gebruiken. Bij veel andere producenten ligt dit lager. De LG RESU10 bijvoorbeeld heeft een 10 in de naam, maar heeft eigenlijk een capaciteit van 9,8 kWh, waarvan je slechts 9,3 effectief kan gebruiken.

Bij deze voorbeeldinstallatie is het mogelijk om een hele nacht door te komen met de stroom van de batterij. Om de batterij volledig te laden moet er natuurlijk wel een paar uur zon zijn. Overdag kan de batterij ook helpen om stroompieken op te vangen. Als de stroom die van de panelen komt niet genoeg is om het verbruik in de woning te dekken op een bepaald moment kan ook de batterij stroom leveren zodat er geen extra stroom van het net moet worden afgenomen.

Op de onderstaande foto’s zie je de voorbeeldinstallatie en screenshots van de monitoring. Daarop kan je alle info van de installatie in real time volgen. Dit kan via de app SMA Energy of via www.sunnyportal.com. Dankzij de SMA Home Manager kan je in de monitoring ook zien hoeveel stroom er uit het net wordt afgenomen of ge├»njecteerd. Deze Home Manager werd gekozen i.p.v. de “gewone” SMA Energy Meter omdat deze ook rekening houdt met de weersvoorspelling en op basis daarvan het gebruik van de batterij kan aanpassen. Maar ook omdat het met de Home manager mogelijk is om toestellen rechtstreeks aan te sturen.

Een batterijinstallatie wordt meestal aangekocht door mensen die hun opbrengst en verbruik opvolgen. Zij zien dat er zonnestroom naar het net vloeit aan lage tarieven en dat er ’s avonds en ’s ochtends stroom van het net wordt aangekocht aan hoge tarieven.

Het kan ook zonder batterij: door het bewust aansturen van grote verbruikers tijdens de zonne-uren is het mogelijk om aan een eigen verbruik van 50% te geraken. Dit maakt een zonnepaneleninstallatie nog steeds even interessant als met de terugdraaiende teller (en prosumententarief). Met een thuisbatterij is het mogelijk om een eigen verbruik, zonder aanpassing van de gewoonten/gebruiken, te verhogen van 30% naar 70% of hoger.

Bij interesse of verdere vragen kan u ons altijd contacteren via onze contactpagina.