In dit voorbeeld bespreken we een installatie van een Pylontech thuisbatterij op een zonnepaneleninstallatie met een SolarEdge omvormer. Bij deze installatie liggen er 10 panelen verdeeld over 3 oriëntaties met telkens een SolarEdge P500 PowerOptimizer per paneel om dit mogelijk te maken. De 10 zonnepanelen hebben een vermogen van 330WP per paneel of 3300WP in totaal.

De SolarEdge SE3000H omvormer dient enkel voor de zonnepanelen en er kan dus geen batterij rechtstreeks aan gekoppeld worden. Dit wil zeggen dat er een aparte batterijomvormer nodig is om een batterij op de bestaande installatie aan te sluiten. Wij kozen hier voor een batterijomvormer van Solis type 3kW RAI AC. Deze AC-omvormer heeft een maximum ac vermogen van 3000W, wat wil zeggen dat de woning maximaal 3000W uit de batterij kan halen.

Voor de batterij werd geopteerd voor een van Pylontech type US2000C. Deze batterij heeft een capaciteit van 2,4 kWh, waarvan er 2,28 kWh bruikbaar is. De Pylontech heeft een DOD (depth of discharge of diepte van ontlading) van 95%, wat dus wil zeggen dat je 95% van de batterij effectief kan gebruiken. De focus ligt bij deze batterijen zeer sterk op prijs/kwaliteit. Ze spreken zelf over “de hoogste energie- en vermogensdichtheid in de industrie” en het uiterlijk ziet er eerder industrieel uit tegenover ander thuisbatterijen.

Bij deze voorbeeldinstallatie is het de bedoeling om de batterij zo veel mogelijk te vullen en te legen. Hoe meer een batterij gevuld en geleegd wordt, hoe sneller deze zichzelf terugbetaalt. De batterij kan ook helpen om stroompieken op te vangen. Als de stroom die van de panelen komt niet genoeg is om het verbruik in de woning te dekken op een bepaald moment kan ook de batterij stroom leveren zodat er geen extra stroom van het net moet worden afgenomen. 

Op de onderstaande foto zie je de voorbeeldinstallatie. Links zie je de batterij in het zwart. De middelste omvormer is de batterij-omvormer van Solis. En de rechtse omvormer is de SolarEdge omvormer voor de zonnepanelen.
We hebben bij deze installatie een energie meter van SolarEdge geplaatst, zodat alle info qua opwekking, verbruik, injectie, … in 1 systeem of app te volgen zijn. Zo krijg je op een eenvoudige manier snel inzicht in je verbruik en gebruik van de batterij, zonder verschillende apps te moeten volgen.

Een batterijinstallatie wordt meestal aangekocht door mensen die hun opbrengst en verbruik opvolgen. Zij zien dat er zonnestroom naar het net vloeit aan lage tarieven en dat er ’s avonds en ’s ochtends stroom van het net wordt aangekocht aan hoge tarieven. 

Het kan ook zonder batterij: door het bewust aansturen van grote verbruikers tijdens de zonne-uren is het mogelijk om aan een eigen verbruik van 50% te geraken. Dit maakt een zonnepaneleninstallatie nog steeds even interessant als met de terugdraaiende teller (en prosumententarief). Met een thuisbatterij is het mogelijk om een eigen verbruik, zonder aanpassing van de gewoonten/gebruiken, te verhogen van 30% naar 70% of hoger.

Bij interesse of verdere vragen kan u ons altijd contacteren via onze contactpagina.