In dit voorbeeld bespreken we een installatie van zonnepanelen met een thuisbatterij. De zonnepanelen-installatie bestaat uit 15 zonnepanelen van 330WP die aangesloten zijn op een hybride omvormer van Huawei type 4KTL (4400W). De batterij van Huawei type LUNA2000 5KW (capaciteit 5 kWh) is ook aangesloten op de hybride omvormer van Huawei. Er is dus maar 1 omvormer nodig voor zowel de zonnepanelen als de batterij.

De Huawei 4KTL omvormer is een hybride omvormer. Dit wil zeggen dat deze dient als omvormer voor de zonnepanelen én voor de thuisbatterij. Indien er niet meteen gekozen wordt voor een thuisbatterij bij het plaatsen van de zonnepanelen, is deze installatie wel volledig battery-ready. Er kan dan op een later moment nog gekozen worden om toch een batterij te plaatsen, zonder dat er nog ander hardware nodig is.

In deze installatie werd er gekozen voor de Huawei LUNA2000 5KW batterij van 5 kWh. De batterij is uitbreidbaar per batterij-module van 5 kWh tot maximum 3 modules per toren. Indien dit niet genoeg zou zijn kan er een tweede toren aangesloten worden. De batterij heeft, zoals de naam al zegt, een bruikbare capaciteit van 5 kWh en in theorie een DOD (depth of discharge of diepte van ontlading) van 100%, in praktijk is deze instelbaar tussen 85 en 88%.

Bij deze voorbeeldinstallatie wordt de batterij van 5 kWh elke nacht volledig leeg gemaakt. Met deze batterij is het vooral de bedoeling om de eigenconsumptie van de zonnestroom te verhogen van 30% (gemiddeld eigen verbruik zonder batterij) naar 60 – 80%. Overdag kan de batterij ook helpen om stroompieken op te vangen. Als de stroom die van de panelen komt niet genoeg is om het verbruik in de woning te dekken op een bepaald moment, kan ook de batterij stroom leveren zodat er geen extra stroom van het net moet worden afgenomen. 

Op de onderstaande foto’s zie je de voorbeeldinstallatie en screenshots van de monitoring. Daarop kan je alle info van de installatie in real time volgen. Dit kan via de Huawei app Fusionsolar of via eu5.fusionsolar.huawei.com. Dankzij de Huawei Energy meter kan je in de monitoring ook zien hoeveel stroom er uit het net wordt afgenomen of geïnjecteerd. De omvormer communiceert hoeveel er geproduceerd wordt, en de batterij geeft zijn eigen status weer en hoeveel stroom er in of uit gaat.

Een batterijinstallatie wordt meestal aangekocht door mensen die hun opbrengst en verbruik opvolgen. Zij zien dat er zonnestroom naar het net vloeit aan lage tarieven en dat er op een ander moment stroom van het net wordt aangekocht aan hoge tarieven. Ze willen optimaal zelf gebruik maken van hun zonnestroom.

Het kan ook zonder batterij: door het bewust aansturen van grote verbruikers tijdens de zonne-uren is het mogelijk om aan een eigen verbruik van 50% te geraken. Dit maakt een zonnepaneleninstallatie nog steeds even interessant als met de terugdraaiende teller (en prosumententarief).
Met een thuisbatterij is het mogelijk om een eigen verbruik, zonder aanpassing van de gewoonten/gebruiken, te verhogen van 30% naar 60% tot 80%.

Bij interesse of verdere vragen kan u ons altijd contacteren via onze contactpagina.