Zonnepanelen 
in 2023 

Zonnepanelen blijven ook in 2023 een goede investering, zowel uit groene overwegingen als op financieel vlak. Op deze pagina vind je alle nodige info.

1. Productie stroom

2. Eigen verbruik

3. Opslag

4. Injectie

5. Verbruik

Zonnepanelen met de digitale teller

Vanaf 1 januari 2021 kunnen nieuwe zonnepanelen installaties niet meer genieten van het systeem van de terugdraaiende teller. Stroom die je in het net steekt, zal dus uw teller niet achteruit laten draaien. Wel krijg je er een vergoeding voor en als je deze stroom terug uit het net haalt, moet je er de standaard stroomprijs voor betalen. Hierdoor wordt het belangrijk om de zelf consumptie van de stroom uit de zonnepanelen zo hoog mogelijk te maken. Gemiddeld haalt een gezin momenteel 30% self-consumption, zonder hier speciaal op te letten. Dit is de stroom die je rechtstreeks van de zonnepanelen gebruikt op het moment dat deze geproduceerd wordt. (door bijvoorbeeld lichten die branden of wasmachine die aan het draaien is)
Om deze zelfconsumptie op te krikken kan er gebruik gemaakt worden van batterijen. Deze worden opgeladen op momenten dat er meer stroom opgewekt wordt dan dat er gebruikt wordt. De stroom uit de batterij kan dan gebruikt worden op momenten dat er minder stroomproductie dan consumptie is.

Een bijkomende mogelijkheid is het aansturen van verschillende huishoudelijke toestellen. Zo zal het interessant zijn om bijvoorbeeld de boiler op te warmen op momenten dat er zonnestroom over is. 
Het doel is om een self-consumption van 60% te halen, en dus zo weinig mogelijk (dure) stroom uit het net te halen. Het is dan mogelijk om op een zonnepanelen installatie met batterijen een terugverdientijd van slechts 7 jaar te halen.
De subsidies van de overheid helpen om deze terugverdientijd te behalen. Voor zonnepanelen is er in 2023 een subsidie voorzien tot €750. Deze subsidie hangt af van het aantal wattpiek dat geïnstalleerd wordt, tot maximum 6 kWp. Tot 4 kWp bedraagt de subsidie €150/kWp en van 4 kWp tot 6 kWp is dit nog €75/kWp. Ook voor thuisbatterijen voor zelf opgewekte energie is er een premie voorzien. De premie bedraagt €150 per kilowattuur tot 4 kWh en €62,5 per kWh van 4 tot 6 kWh en kan maximaal €850 bedragen of 40% van de investeringskosten.

Voor meer info en updates over zonnepanelen en thuisbatterijen kan je terecht op onze BlogPost pagina.

Voorbeeld terugverdientijd

Terugverdientijd in 2021

Op deze grafiek zie je de terugverdientijd van een zonnepanelen installatie met en zonder batterijen. Met batterijen kan er sprake zijn van een terugverdientijd van slechts 7 jaar. 
Heeft u graag meer info? Neem meteen contact met ons op.

Greenson

Wij zijn reeds vele jaren gespecialiseerd in het voorzien van particulieren van groene stroom en oplossingen om een zo laag mogelijke elektriciteitsfactuur te verkrijgen.

Zonnepanelen

Wij zijn reeds 12 jaar gespecialiseerd in het plaatsen van nieuwe zonnepanelen installaties en het herstellen van bestaande installaties.

Batterijen

Wij hebben reeds batterijen geplaatst voor uiteenlopende doeleinden. In 2021 is het hoofddoel self-consumption, maar ook voor noodstroom en off-grid installaties kan u bij ons terecht.

FAQ

Veel gestelde vragen

Hier vind je enkele veel gestelde vragen. Heb je nog andere vragen? Neem zeker contact met ons op.

Waarom wordt de digitale teller in alle Belgische woningen geplaatst?

Met de oude teller heeft de net beheerder geen zicht op hoeveel stroom er juist door de kabels van uw huisaansluiting gaat. Met de digitale teller kunnen zij dit wel volgen en dus zien hoe intensief de kabels gebruikt worden. De digitale teller zal het in de toekomst ook mogelijk maken om uw elektriciteitsfactuur te baseren op uw piekverbruik. 

Zijn zonnepanelen nog een interessante investering in 2021?

Zonnepanelen zijn àltijd een interessante investering uit groene overwegingen, maar ook financieel blijven zonnepanelen zeer interessant.
Door een zonnepanelen installatie te voorzien van een thuisbatterij, kan ook een installatie die in 2021 geplaatst wordt een terugverdientijd van slechts 7 jaar halen.

Hoeveel weegt een thuisbatterij en hoe groot zijn deze?

Thuisbatterijen bestaan in verschillende maten en gewichten.
Een voorbeeld is de Huawei Luna batterij, deze meet 67 x 15 x 60 cm (BxDxH). De hoogte is afhankelijk van het aantal modules dat je nodig hebt, 1 module is 24 cm hoog. 
De power module van de Huawei Luna weegt 12 kg en 1 module weegt 50 kg. Samen met de voet weegt de kleinste Luna 2000, 63,8 kg.

Graag meer info?

Bekijk de foto’s van installaties die wij geplaatst hebben of lees onze recente blogposts rond zonnepanelen.

Foto'sBlogposts