Eerst moeten we weten hoe er nu geteld wordt.
Nu is er een teller met mechanische cijfertjes die 1 keer per jaar worden afgelezen met het blote oog. De teller kan 5000 kWh vooruit gedraaid zijn en 5000 kWh achteruit, en we lezen af: “er was NUL verbruik”.
Het net is wel gebruikt geweest om de stroom in op te slaan, gemiddeld wordt slechts 30% van de opgewekte stroom onmiddellijk verbruikt. De rest gaat eerst eens naar de straat en komt terug als het donker is of in de winter. Voor dit gebruik van het net betaal je een netvergoeding, berekend op basis van het vermogen van de omvormer.
De digitale teller zal continu meten in welke mate we van het net gebruik maken.
Die zal meten hoeveel stroom je naar de straat stuurt en hoeveel je terug neemt. Daar zal een prijsverschil op zitten van ongeveer 20 cent per kWh.
Vanaf dan kan een batterij een belangrijk onderdeel worden om het eigen verbruik te verhogen. Om uw stroom op te slaan tot een later tijdstip in de plaats van hem aan lage prijs te verkopen.
Alle batterij-installaties die ik al geplaatst heb zijn ingesteld om te werken als noodstroom. Je verdient die niet terug, die batterijen zijn een verzekering tegen stroompanne. Bij een terugdraaiende teller heeft het geen nut om uw eigen verbruik te verhogen.
Met de digitale tellers zullen er batterijen geplaats worden om het gebruik van de eigen stroom te verhogen. Vanaf 50% eigen verbruik van de zonnestroom zal de digitale teller financieel voordeliger zijn dan de terugdraaiende.
De zonnepanelen die geïnstalleerd worden vanaf 2021 werken allemaal met een digitale teller. Met het prijsverschil tussen wat je krijgt voor uw stroom en de prijs die je betaalt om hem terug te kopen zal je een batterij kunnen terugverdienen.
Momenteel kost een goede batterij installatie ongeveer 1000,00 euro per kWh opslag.
Een installatie voor één dag opslag kost dus ongeveer 10.000,00 euro.
Om terug te kunnen verdienen moet de batterij elke dag gevuld en ’s nachts leeg gemaakt kunnen worden en moet ze kleiner zijn.
Door de batterij efficiënt te gebruiken kan je ze op 10 jaar terugverdienen maar we verwachten dat ze dan ook versleten zal zijn. Momenteel is een batterij niet financieel rendabel.
We gaan in de toekomst ook iets anders met energie om gaan.
- We zullen eerst stroom verbruiken als die beschikbaar is. (bijvoorbeeld met een Sunny Home Manager die de vaatwas start als de zon schijnt)
- Het overschot aan stroom zullen we opslaan in een batterij. (want opslag in waterstof, potentiele en kinetische mechanische energie is moeilijker)
- De rest zullen we aan lage prijs in het net steken.
De digitale meter zal ons in die richting duwen en een subsidie moet de batterij aantrekkelijker maken. Met de subsidie die nog niet in voege is zal de terugverdientijd geen 10 jaar zijn maar ongeveer 7,5 jaar.
De subsidie is beperkt tot 5 miljoen (of geschikt voor ongeveer 2500 installaties te ondersteunen) Terwijl er al 400.000 zonnepaneleninstallaties zijn.
Een kleinere batterij die meerdere keren per dag gevuld en leeg gemaakt wordt zal sneller terug verdiend zijn.