Het grondwettelijk hof publiceerde zopas een arrest waarin staat dat eigenaars van zonnepanelen die voor 1 januari 2021 geplaatst en gekeurd zijn toch niet meer zullen kunnen genieten van de terugdraaiende teller.
Tot vandaag konden eigenaars van zonnepanelen installaties die in 2020 of eerder geplaatst werden nog kiezen of ze het prosumententarief wilden betalen om van het oude systeem van de terugdraaiende teller te kunnen genieten of ze al overstapten op het nieuwe systeem. Dit nieuwe systeem is gebaseerd op het gebruik van het net. Wat dit concreet inhoudt voor woningen met zonnepanelen is dat men een vergoeding zal krijgen van minimum 0,03 euro per geleverde kWh aan het net en men 0,28 euro per kWh zal betalen voor de stroom die men terug van het net neemt.

Vanaf nu zal het dus voor iedere woning met zonnepanelen belangrijk zijn om zo veel mogelijk eigen consumptie van de zonnestroom te hebben. Dit betekent dat je de stroom gebruikt op het moment dat de zonnepanelen ze produceren. Door een self-consumption van 50% blijven zonnepanelen in het nieuwe systeem op financieel vlak praktisch even interessant als in het oude systeem met de terugdraaiende teller. Deze zelf consumptie is haalbaar door grote verbruikers zoals wasmachines, vaatwassers en droogkasten vooral overdag en gespreid te laten draaien.

De zelf consumptie kan ook gemakkelijk verhoogd worden door een thuisbatterij te plaatsen. Deze slaat stroom van de zonnepanelen op op momenten dat de zon schijnt en er geen verbruikers aan staan in huis. En zal stroom kunnen leveren als er geen stroomproductie is van de zonnepanelen of als er een hoger verbruik is dan dat de zonnepanelen kunnen produceren op dat moment.

Voor meer info over zonnepanelen in het nieuwe systeem kan je terecht op onze pagina Zonnepanelen in 2021 en kan je ons contacteren op onze Contact-pagina.

Samuël Groeninckx